AraNadeaMythology: Kisah seorang Shahabat baik..

Pages

Words Of Wisdom

Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, maka payah melaluinya, panjang jalannya, dan banyak rintangannya.-Imam Ghazali
I am a little deaf, a little blind, a little impotent, and on top of this are two or three abdominable infirmitives, but nothing destroys my hope.-Voltair

Saturday, October 23, 2010

Kisah seorang Shahabat baik..

Sahabat baik..
Semua orang ade kan..
Termasuk lah sy..
Dlm setiap doa saya, saya cuma ingin kan mereka happy..
sebagai kwn, sy tak ingin menjadi bayang2 mereka..
saya nak semua sahabt2, teman2, kwn2..
Dengarlah cakap saya..
Jangan lah kongkong kwn2 awk tu..
Mereka ade hak terhadap kehidupan mereka..
Kita cuma boleh menasihat sahaja..
Ape saje mereka nak buat tu sudah menjadi pilihan mereka..
Kalau mak ayah mereka pon susah nk kawal anak mereka, apetah lagi kita..
Kesian kan lah sahabt awk..
Awak perlu tahu sebenarnya mereka rimas dgn kita..
tapi mereka fikir, awk lah sahabat sejati, dunia akhirat..mesti awk provide solution 'terbaik'..
sedarkah bahawa...
kita sebenarnya sedang mempergunakan persahabatan ini utk kepentingan diri..
YE. Saya sendiri mengaku sy pun pernah melakukn benda yg same..
Sehingga sy tgk mereka tidak mampu berbuat ape2 tanpa kita..
Saya sebagai kawan..saya ingin melihat kwn2 sy belajar dari kesilapan..
kalau mereka tidak merasaka kesakitan itu, mereka tidak akan tahu..
sampai bila kita nk lindungi sahabat baik kita???
Hidup ini mmg penuh dgn dugaan..kita mungkin akan jatuh, terluka, menangis, dicaci, dihina, pendek kata segala ape yg akan menekan kita sehingga mencapai weakest point in our life..
berhenti lah wahai sahabat2 sekalian..
Tangungjawab kita adalah menjadi tempat mengadu, tempat diluahkan segala isi hati sahabat2 kita..
Kita memberikan nasihat..
Sudah terlaksana tanggungjawab kita..
Whatever happen next, it is all depends on that person..
janganlah sehingga suatu hari, sahabat kita merasakan bahawa kita sedang mengambil kesempatan terhadap diri nya..
ataupun dia merasakan tidak dapat hidup tanpa kita sedangkan Allah Yg Maha Berkuasa lah yg telah memberinya kehidupan..
Sudikah anda merasakan kebencian dalam dirinya setelah bertahun-tahun membina persahabatan??
Fikirkanlah wahai sahabat sekalian..
Aku memahami niat kita semua baik..
Tapi berikanlah sedikit ruang kepada mereka..
Janganlah memerli mereka, berterus teranglah kamu..
Janganlah menikan belakang tapi kamu membiarkannya mati sendirian..
Janganlah kamu pentingkan diri sehingaa kamu harus melihat reaksi mereka menjauhi kamu..
Kalau kamu berasa sedih, apetah lagi mereka..

Sekadar renungan:
"Jiwa manusia pada hakikatnya penuh dengan cinta,
ia harus memiliki muara yang menjadi labuhan cintanya..
aku tidak melihat seorang pun yang lebih mulia bagi emosi cintaku
selain seorang sahabat yang rohnya menyatu dengan rohku,
dengan sepenuh hati kuberikan cintaku padanya
dan ku utamakan dia untuk menerima persahabatan ku ini.."
[as-syahid hassan al-banna]

"Yang bernama sahabat itu luhur maksudnya,
sentiasa bersama dalam suka dan duka,menegur kesilapan,
memuji kebaikan,menutup keaiban..
tatkala teralpa dia lah yang mengingatkan,
tatkala bergelap,dialah yang menerangi,
tatkala terkurang,dia lah menambahkan..
beban dipikul bersama,ada waktu diperlukan..
kerana tawa dan tangis sahabat itu sentiasa berpintal,
bertemu dan berpisah LILLAHI..."

1 comment:

CeNDeRaWaSiH said...

saya suka post awak yang ini...thumbs up