AraNadeaMythology: Main Masak Masak~

Pages

Words Of Wisdom

Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, maka payah melaluinya, panjang jalannya, dan banyak rintangannya.-Imam Ghazali
I am a little deaf, a little blind, a little impotent, and on top of this are two or three abdominable infirmitives, but nothing destroys my hope.-Voltair

Saturday, February 26, 2011

Main Masak Masak~

Masak masak? Apekah??
Reti ke aku bab masak masak nih?
Uishh..clear water dont sangka no boya okeh? hahahah
Of kos la reti cik adik dan cik abang sekalian..
Kalau korang nk tau hari ni dah 2 hari aku xmakan nasi tau..
Sbb nya aku nk cari altenatif lain sbagai pengganti nasi..
Nak tau ape?



Bukann nye aku xmao makan nasi..
Tapi ade la beberape masalah kt umah tercinta aku nih..
Malas lah aku nk kupaskn dgn pajang lebar..
Janji aku aku makan..
Aku lau keluar je makan nasi dan lauk pauk yg aku suke..
Okeh la..back to our topik..
Sedang aku buhsan2..aku pon search la ape yg best nk masak ngan oat nih..
Sekali jumpe la kt blog sorg akak yg merupakan peminat Fahrin Ahmad, name dia Falin Ahmad
Name pon dah lebih kurang same ye dak? huhu
Ape pon terima kaseh la akak sbb bg idea utk masak oat nih..

Bubur Oat..(Di olah semula oleh aku.).
Bahan bahan:
Sebijik bawang putih - di hiris nipis
Sebijik bawang merah - dihiris nipis jugak
2tangkai cili padi - potong ikut suke
Segenggam ikan bilis
5 sudu oat
Secawan air
Garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng

Cara membuat:,
1. Goreng ikan bilis hingga garing dan asingkan.
2. Tumis bawang putih, bawang merah dan cili padi dgn lebihan minyak goreng ikan bilis tadi.
3. Letak air dan oat.
4. Kacau sampai jadi mcm bubur nasi (tapi aku suke bg pekat)
5. Campurkan ikan bilis tadi. Letak garam secukup rasa.
6. Hiaskan ikut kreativiti. (tapi aku xhias, aku letak lada nk bg pedas)


Ni lah hasil nye...



Resepi bubur oat nih baru aku try utk dinner aku tadi...
Cuba lah try.. =)

No comments: