AraNadeaMythology: Breakfast & Kartun

Pages

Words Of Wisdom

Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, maka payah melaluinya, panjang jalannya, dan banyak rintangannya.-Imam Ghazali
I am a little deaf, a little blind, a little impotent, and on top of this are two or three abdominable infirmitives, but nothing destroys my hope.-Voltair

Monday, April 11, 2011

Breakfast & Kartun

Selamat petang dan salam satu malaysia.. huhu..
Hari ni hari relaxing sikit.. Baru abis test Malaysian Derivative tadi..
Walaupon begitu hari rabu ni ade test Monetary pulak.. Heh.
Ok2.. Back to entry title.. Hari ni aku pegi breakfast kat kantin KBM..
YE.. Aku sorang jer.. Jangan pelik.. Makan pon sorang jugak..
Anyway, bukan itu yang aku nak bebelkan pada petang ini..
Masa breakfast tadi aku sempat tengok kartun kt TV3.. Cte Woody Woodpecker..
Jangan ingat orang dewasa tak tengok kartun.. Aku dewasa ke? LOL.
Bile aku tengok kartun ni tibe tibe aku terfikir, is there really a subliminal message?
Kalau korang nak tau subliminal tu mcm ni:
"(of a stimulus or mental process) below the threshold of sensation or consciousness perceived by or affecting someone's mind without their being aware of it." -Oxford Dictionary

Tak paham? Ok macam ni.. Minda dikuasai secara secara tidak sedar.. Dipupuk sesuatu tanpa kita sedari.. Now, relate this to the cartoon i've watched..
Ada sekor penguin, die asyik kena kan walrus ni.. macam2 dia buat.. pukul la, tarik la.. cucuk ekor walrus tu la.. padahal walrus tu cuba halau dia sebab buat kacau dalam bot tuan dia..
Last last walrus tu kena halau sebab tuan dia ingat dia yang sepahkan bot tu.. n penguin tu jadi haiwan peliharaan baru tuan bot tu..

Tak paham lagi?
Budak budak sure seronok tengok kartun sebab lawak and entertaining..
And maybe tanpa sedari budak budak tu mungkin akan melakukan
Meaning belajar tuduh orang? salahkan orang lain? dan merasakan diri dia betul? keganasan?
Mungkin aku jer yang terlebih sensitip atau telah dipengaruhi peningkatan umur? Heh.

Aku tak kata semua kartun ada subliminal message yang tak elok..
Kartun ni mesti korang tau.. Upin dan Ipin..
Kartun ni kan banyak nasihat.. banyak membantu budak budak faham kenapa kena buat baik selalu..and belajar tentang agama..
Budak budak akan lebih mendekati perkara yang baik betul dak?

Setakat aku hidup ni, cerita kartun dari luar negara ni memang agak keterlaluan..
Kita kena ingat, cara nak membentuk kanak kanak ni mestilah dari psychology dia..
Budak budak ni otak dia baru nak berkembang..
Lau dari kecik lagi dok tengok kartun cium, peluk, pukul, buat jahat..
Sedikit sebanyak akan effect pemikiran dia jugak..
Budak budak sekarang semakin bijak..
So, kita pon harus lebih bijak mendidik mereka..

Bukan nak menyalahkan mana mana pihak, tetapi sekarang isu kartun dan subliminal yang tak elok ni agak hangat diperkatakan.. Di luar negara, isu subliminal ni sangat merisaukan ibu bapa..
Kenapa kita di Malaysia hanya membiarkan kartun yang sebegitu di siarkan? Tak kan tak penah tengok kot?
Nak aku kata HeH jugak ke?


Apa kata korang?


p/s: aku peminat doraemon sebab doraemon comel =.='


1 comment:

Chegu Zubir said...

yup..all u said is true...hehehee

kartun doremon pun ada bad efect die...cam watak nobita yang malas berdikari asik mintak tolong doremon jew...btul x

jom baca
Telur Di Malaysia Asli....DIJAMIN...