AraNadeaMythology: Peribahasa Rosak

Pages

Words Of Wisdom

Kalau besar yang dituntut dan mulia yang dicari, maka payah melaluinya, panjang jalannya, dan banyak rintangannya.-Imam Ghazali
I am a little deaf, a little blind, a little impotent, and on top of this are two or three abdominable infirmitives, but nothing destroys my hope.-Voltair

Tuesday, April 23, 2013

Peribahasa Rosak

Aku tak tahu la kalau kau orang semua penah dengar ke tak.
First time aku dengar peribahasa ni kat radio THR.
Around 6 tahun lepas gitu.
Dia orang akan air lepas segmen THR Hindi Power, sebelum lagu Negaraku.
Serius kelakar gelak tahap boleh terkencing punya.
Ni senarai antara peribahasa rosak yang aku ingat.

1. Sepandai tupai melompat akhirnya tak dapat masuk olimpik juga.
2. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian cukai pendapatan.
3. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan.
4. Biar putih tulang jangan kuning gigi.
5. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock.
6. Gajah mati meninggalkan gading, harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan dunia.
7. Harapkan pagar, pagar tak boleh harap.
8. Habis madu sepah jangan dibuang merata-rata.
9. Membujur lalu melintang pukang.
10. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut pulut pun habis.

Paling tak tahan yang nombor 10 tu.
Senak perut aku gelak.
Siapalah punya idea kan?

1 comment:

Hijab Valley said...

Salam sister..jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley utk melihat shawl dan tudung dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog ini sedang diadakan sehingga 30 mei 2013. Stok terhad. Jangan lupa follow ye..

Terima kasih.
~Hijab valley~
http://hijab-valley.blogspot.com